Hyppig stilte spørsmål

Hyppig stilte spørsmål – SiToscana svarer

Her har vi samlet hyppig stilte spørsmål fra våre kunder. Dersom det er noe annet du lurer på må du bare sende oss en e-post og vi vil forsøke å svare så godt vi kan.

AIRCONDITION  Toskanske hus har tradisjonelt tykke murvegger som gir et behagelig inneklima når det er varmt. I slike hus er det sjelden behov for aircondition. Innetemperaturen påvirkes av hvordan man gjør det med dører, vinduer og slåer. Dersom man holder disse lukket midt på dagen holdes varmen ute. Lufting kan gjøres på ettermiddagen når sola står lavere. Rom på bakkeplan er ofte svalere enn lenger opp i etasjene. De fleste ferieboligene har vifter til utlån.

BADEHÅNDKLÆR  På mange av våre feriebosteder er badehåndklær og bassenghåndklær inkludert, eller kan leies.

BESTILLE FERIEBOLIG  Her finner du informasjon om hvordan du går frem for å bestille feriebolig.

BETALINGSMIDLER  De fleste kredittkort kan anvendes, men bruk av kontanter er fortsatt mye mer utbredt enn i Norge. Det er ikke mulig å ta ut kontanter i butikk. Du kan ikke regne med å kunne bruke kort i drosje, på buss, på stranda, på spisesteder utenfor turiststrøkene eller i små butikker. Vi anbefaler at du alltid har euro med deg. Minibank heter "Bancomat" på italiensk. Det er ikke langt mellom hver Bancomat, og derfor sjelden et problem å få tatt ut kontanter. 

BILSTOL FOR BARN  Tips finner du i avsnittet LEIE BIL – BILSTOLER FOR BARN på siden "Kjøre bil i Toscana"

BUSS  Busstilbudet i de større byene er godt utbygd og har avganger gjennom hele dagen. Mange steder går siste buss mellom kl. 19 og kl. 20. Billett må vanligvis kjøpes på forhånd i butikk merket med en T (Tabacchi). Billettene stemples på bussen. Vær oppmerksom på at barneseter kan være vanskelig å oppdrive.

COVID-19  Les vår informasjon om koronaregler og innreise til Italia her.

CØLIAKI  Du får kjøpt glutenfritt på supermarked, apotek og restauranter. Det italienske kjøkken består stort sett av rene råvarer. På italiensk heter cøliaki "celiachia" (uttales: tsjeliakia). Glutenfritt heter "senza glutine" (uttales: sensa glotine).

DROSJE  Det er trygt å ta drosje i Toscana. Drosjene har taksameter. Vær oppmerksom på at barneseter ikke alltid er en selvfølge.

DYR  Har du allergi eller er redd for hunder? Gi oss beskjed og vi tilpasser våre botilbud i henhold til behovene dine. Noen bosteder har husdyr på stedet. 

FLY  Se vår side Fly til Toscana.

FORSIKRING VED LEIE AV BIL  Tips finner du i avsnittet  LEIE BIL – FORSIKRING på siden "Kjøre bil i Toscana"

FØRERKORT
  Det norske førerkortet er gyldig i Italia. Mange italienske byer har innført soner i bykjernen der kjøretøy uten særskilt tillatelse bøtelegges om de beveger seg innenfor (Zona Traffico Limitato - ZTL). Sjåfører som kjører i disse sonene kan regne med å få tilsendt regning til Norge etter endt opphold i Italia, også om det er brukt leiebil.

HELLIGDAGER I ITALIA  1. januar, 6. januar, 1. og 2. påskedag, 25. april, 1. mai, 2. juni, 15. august, 1. november, 8. desember, 1. og 2. juledag. Butikker er stengt. De fleste spisesteder er åpne som normalt.

HELSEVESEN  Kvaliteten på helsevesenet i Toscana er meget god. Vi har prøvd det ut mange ganger. Her er et godt utbygd helsesystem med både offentlige og private sykehus. Det italienske nasjonale helsesystemet (Servizio Sanitario Nazionale) står for service på høyt nivå. Legevakt heter "pronto soccorso" på italiensk. Innenfor EU/EØS har nordmenn på ferie krav på det samme offentlige helsevesenet som landets egne innbyggere. Ta med deg det Europeiske helsetrygdkortet.

LEIEBIL  Leiebilfirmaene har kontor og ut/innlevering på flyplassene. Det finnes også muligheter for utlevering på en flyplass og innlevering på en annen. Spørsmål om barneseter må rettes direkte til leiebilfirmaet.
Leiebil Pisa   Leiebil Firenze   Leiebil Roma Fiumicino

MOBILDEKNING  På landsbygda kan det være varierende mobildekning. Vær oppmerksom på at inne i murhus kan dekningen være begrenset. Noen steder må man utendørs eller til et vindu for å få kontakt.

NØDNUMMER  Felles nødnummer for ambulanse, brann og politi i Italia er 112.

RESTAURANT PÅ BOSTEDET  Ferieboliger med restaurant på stedet styrer selv over sine åpningstider. Av og til tar de i mot selskaper utenfra. 

STRØMADAPTER  Italia har samme strømstyrke som Norge. Små flate støpsler, slike det er på mobiler, nettbrett o.l., kan brukes uten adapter. Runde støpsler, slike det er på computere o.l., trenger adapter.  Adapter fås vanligvis lånt av vertskapet eller kjøpt på nærmeste supermarked.

SYKKEL  Mange av ferieboligene våre har sykler til utleie på stedet eller i nærheten. I sentrum av Pisa, Lucca og Firenze er det sykkelutleie. Sykkelhjelm er ikke vanlig og du kan ikke forvente at dette følger med. 

TIPS  Ingen forventer at du gir tips på restauranter, hoteller eller i drosjer. Italienere gir vanligvis ikke tips. 

TOG  Togtilbudet i Italia er bra og med god regularitet. På nettsiden til Trenitalia (det italienske NSB) finner du oversikt over rutetilbud og mulighet for å bestille billetter. Billetter kan også kjøpes i luke eller i automater på togstasjonen. Billetter uten setereservasjon må stemples i automat før man går ombord, ellers risikerer du bot.

TRAFIKK  Veistandarden er høyere enn i Norge, og det samme er hastigheten. Det må betales bompengeavgift på motorveier som ikke er offentlige. Fotgjengere bør være oppmerksomme og se seg godt for før de går over veien, selv på grønt lys og i fotgjengeroverganger. Les mer på siden vår om å "Kjøre bil i Toscana".

TURISTSKATT  I noen kommuner er det turistskatt på leie av feriebolig. Denne utgjør vanligvis ca. 1,5 euro per person over 12 år per dag i inntil 1 uke. Eventuell turistskatt betales til vertskapet. Pengene brukes til opprusting av attraksjoner og bedre infrastruktur og service for turister.

VANN  I de aller fleste ferieboligene kan du drikke vann fra springen. Hør med vertskapet der du bor. Italienere flest kjøper vann på butikken fordi dette som oftest smaker bedre. I alle byer og de fleste landsbyer er det vannposter med kommunalt drikkevann. Disse er merket "Acqua Potabile", drikkevann, og er trygge å bruke. Husk at det er viktig å drikke mye vann når du oppholder deg i sol og varme.

Har du spørsmål som du ikke finner under hyppig stilte spørsmål må du bare sende oss en e-post. Vi svarer så godt vi kan.