Det er ikke vanskelig å kjøre bil i Toscana. Trafikkbildet er litt annerledes, og det er mer trafikk. Men italienere er tolerante bilførere. Ta det med ro, følg skiltene og gjør så godt du kan, så går det bra! Under er nyttige tips fra oss fastboende. Ta kontakt med oss hvis du lurer på noe.
Kjøre bil i Toscana – kjørestil og tuting
Italienere kjører ofte litt raskere enn det man er vant til fra Norge. Ikke nødvendigvis fortere, men det skiftes oftere fil, det skjer fort, og det er flere forbikjøringer. Forbikjøringer må man bare venne seg til. Å bli irritert nytter ikke. Når man skal kjøre bil i Toscana er det bare å holde avstand, holde til høyre, og slippe forbi. Så kan man roe seg ned med å lure på hvorfor de på død og liv skal kjøre forbi hele tiden. Dersom man har en gammel bil er sjansen for å bli forbikjørt mange ganger større enn om man kjører en ny og fin bil – selv om farten er den samme. Dette har vi i SiToscana forsket grundig på. Italienere tuter ofte, og av mange grunner. Noen tuter før de kjører inn i en uoversiktlig sving for å si "her kommer jeg" eller "jeg ser ikke deg". Det tutes selvfølgelig hvis noen blir irritert. Om irritasjonen skyldes dine kjøreferdigheter eller om tuteren bare er sulten eller tørst, kan man bare spekulere på. Dersom det er arbeide på veien, og man blir stående i kø, begynner gjerne de som står bakerst å tute. De ser jo ikke hva som skjer, og må rekke frem til lunsj! Skilt som sier "arbeid på veien" er ikke nok til å overbevise dem om at de som står først ikke bare kan kjøre. Men, noe av tutinga er bare positiv. Dersom du har veket til siden og hjulpet andre med å komme fram takkes det ofte med et et kort tut. Det har etterhvert kommet mange rundkjøringer også her i Italia. De fungerer på samme måte som i Norge, men èn forskjell er det: Midt i rundkjøringa er det mange steder plassert et mer eller mindre forståelig kunstverk. La deg ikke distrahere av dette – følg med på trafikken.
Trafikkregler
Trafikkregler og skilting man må følge når man skal kjøre bil i Toscana er stort sett likt det vi har i Norge, men fartsgrensene skiltes ikke så ofte. Som regel er det 30 eller 50 km/t i tettbebygde strøk. Utenfor øker det som regel til 60 og 90 km/t. Den hyppigst brukte motorveien mellom Pisa og Firenze er Fi-Pi-Li (SGC). Fi-Pi-Li er en forkortelse for Firenze-Pisa-Livorno. 4-felts vei, som regel 90 km/t. Den er gratis. Autostrada (motorvei) har grønne skilter, 130 km/t og er bomvei. Automatisk fartsmåling er som regel merket og heter Autovelox eller Tutot. Alkoholgrensen er 0,5.
Førerkort
EØS-modellen (bankkortformat) av førerkort er gyldig i alle EU- og EØS-land. Internasjonalt førerkort er ikke påkrevd i Italia. Men man må alltid medbringe pass som legitimasjon, i tillegg til førerkort.
Leie bil
Det er et godt utbygd leiebiltilbud for deg som vil kjøre bil i Toscana. Leiebilfirmaene har kontor og ut/innlevering på flyplassene. Noen selskaper tilbyr muligheten for utlevering på en flyplass og innlevering på en annen. Leiebil Pisa – Leiebil Firenze – Leiebil Roma Fiumicino – Leiebil Milano/Bergamo – Leiebil Venezia – Leiebil Verona –
Leie bil – forsikring
Forbrukerrådet har følgende råd: 1. Sørg for at du har de viktigste forsikringene. Bør alltid ha ansvar, kasko og tyveri. 2. Vurdere hvor stor egenandel selskapet tilbyr. Sjekk i hvilken grad det er dekket av reiseforsikringen din, eller om du vil kjøpe ekstra forsikring for å få ned egenandelen. 3. Vær nøye når du henter leiebilen. Se etter skrammer og merker på bilen. Ta gjerne bilde av det med mobilen, slik at du ikke får noen overraskelser i etterkant. 4. Sjekk hvlike reiseforsikringer du har via kredittkortselskapene. 5. Se Forbruker Europa sin guide til leiebilforsikringer.
Leie bil – bilstoler for barn
Leiebilfirmaene har utleie av bilstoler for barn. Da mange som skal leie bilstoler er usikre får vi ofte spørsmål. Det er spesielt to utfordringer vi hører om. Den ene er at man får lovnad om barnestol dersom det er noen ledig når man kommer. Hva gjør man da dersom det ikke er noen bilstol tilgjengelig? Vår anbefaling er at man starter med å spørre om muligheten for barnebilstol før man leier bilen. Det er leiebilfirmaet som kan svare og hjelpe. Dersom de ikke kan svare må man kanskje prøve et annet firma. Den andre utfordringen handler om sikkerhet. Her i Italia er regelen at barn skal sitte forovervendt fra 9 mnd. Motsatt av anbefalingene i Norge. De fleste stoler du får her monteres forovervendt. Dersom de er godkjent for bakovervendt montering, og er enkle å snu, er jo dette greit. Noen velger å ta med egne bilstoler. De bruker ofte en spesiell type bilstoler som kan monteres bakovervendt med bilens sikkerhetsseler, har enkel montering, passer i omtrent alle biler, og har høy sikkerhet. Fra barnet er 2 år og har eget flysete er disse godkjent for å tas med inn på de fleste flyvninger. Sjekk alltid med flyselskapet på forhånd. Noen har større bilstoler hjemme, og bruker slike som "reisebilstol". Slike stoler er også kjekt å ha ved bruk av taxi, både i Norge og utenlands.
GPS
Vi kjører mye rundt i Toscana og vår erfaring er at GPS fungerer godt her. Pass bare på at du legger inn adressen riktig, og at du velger riktig kommune. Mange landsbyer heter det samme, men ligger på helt forskjellige steder. Vi bruker stort sett Google Maps på våre smarttelefoner.
Autostrada
Autostrada er tydelig merket med grønne skilt. Vær sikker på hvor du skal før du kjører inn. Det kan være mange mil til neste avkjøring hvor du kan snu. Fartsgrensen er 130 km/t. På alle av- og påkjøringer er det bomstasjoner. Som regel står det en billett klar til deg i billettautomaten. Ta denne og kjør ut på veien. Dersom billetten ikke står der må du trykke på en stor og tydelig merket knapp. Når du kjører av fra autostradaen kommer du til en ny bomstasjon. Kjør inn i ledig luke, stikk billetten inn i automaten. Beløpet du skal betale vises i displayet. Du kan betale med sedler, mynter og som regel også med kort.
Spise langs veien
Det er aldri langt mellom spisestedene her i Italia. På motorveiene og ved andre større veier finner du ofte veikro og bensinstasjon på samme sted, ofte merket Autogrill el. l. De er tydelig merket og har gode av- og påkjøringer. Her får man dekket de viktigste behov som toalettbesøk, kaffe, og måltider. I tillegg selges det vin, spekemat, leker, bøker, toalettartikler, etc. Toalettfasilitetene holder som regel god standard. De er rene, det er stellebord og handicaptoalett, og det er gratis. Ved sen ankomst kan man som regel få handlet det nødvendigste på slike steder.
Kjøre bil i Toscana – Parkering
Det parkeres mye ulovlig i Italia. De lokalkjente kjenner "reglene" og vet hvor det går bra å stå ulovlig uten å risikere bot eller stenge inn andre. Som turist er det best å holde seg til reglene. Her finnes både P-hus, P-plasser og gateparkering. P-hus og P-plasser fungerer stort sett på samme måte som i Norge. Man trekker billett når man kommer, og betaler før man kjører ut. I gata er det tillatt å parkere gratis i felt markert med hvite streker. I felt med blå streker kan du parkere mot betaling i betalingsautomat. Enkelte parkeringsautomater krever at du legger inn de første sifrene i bilnummeret, som regel bare tallene, ikke bokstaver. Felt med gule streker er kun for kjøretøy med spesiell tillatelse. Smale, skråstilte felt er kun for scooterparkering. Utenfor landsbyer er det som regel offentlig P-plass med gratis parkering.
Kjøre bil i Toscana – Trange gater, markeder o.l.
I byer og landsbyer er gatene ofte trange – svært trange. Det kan se håpløst ut når to biler møtes i ei gate som ser enveiskjørt ut. Fortvil ikke! Det er alltid et portrom man kan smyge seg inn mot eller en sidegate å kjøre inn i, og så slippe den som kommer i mot forbi. Man får gjerne et vink eller en kort tut som takk. Man får også frisket opp sine ryggeferdigheter. Mange steder der det er trangt om plassen finnes det sladrespeil. Hev blikket - de kan være til svært god hjelp. I enkelte trange landsbyer kan det være trafikklys for å skape midlertidige enveiskjøringer. Noen steder slås disse på kun når bussen skal kjøre inn, ellers blinker de gult. I større byer med historisk sentrum er det forbudt for andre enn de med spesiell tillatelse å kjøre inn. Slike områder heter: "Zona Traffico Limitato" (ZTL). Det står store forbudsskilt og innkjøringene er videoovervåket. Og ja – du får bot om du kjører inn. NAF skriver utførlig om dette. I byer med redusert tilgjengelighet er det som regel P-plasser utenfor sentrum. Det kan være lurt å parkere der og så rusle inn, da opplever man gjerne mer også. Skal man til Firenze kan man enkelt parkere utenfor sentrum og så ta den nye trikken inn. Les mer om det her. Å ta tog eller buss når man skal på bytur kan også være et godt alternativ. I Toscana er avstandene korte. Det er f.eks. kun 50 min. med bil/tog mellom Pisa og Firenze. I mange landsbyer av en viss størrelse er det utendørs marked én gang i uka. Da stenges ei av gatene eller et torg for kjøring og parkering. Skiltet viser gjerne innkjøring forbudt og parkering forbudt, en kranbil med personbil på slep, hvilken dag det gjelder og klokkeslett.
Ved ulykke og krise
Når man skal kjøre bil i Toscana og Italia er det greit å vite at lokalt nødnummer er 112. I alvorlige nødsituasjoner oppfordres nordmenn til å kontakte Den norske ambassaden i Roma.