Grønnsaker dyrket på italiensk vis

Grønnsaker er kjernen i det italienske kjøkken og i det italienske kostholdet. Her er man vant til grønnsaker av høy kvalitet og med god smak. Hvor grønnsakene kommer fra og hvordan de er dyrket er derfor viktig.

Grønnsaker dyrket i egen grønnsakshage er luksus!Bildet viser en bastkurv full av nyplukkete grønnsaker. Kurven står på et hellebelagt gulv i Toscana.

Nesten alle italienere har egen grønnsakshage – eller de kjenner noen som har en. Grønnsakshager finner du i utkanten av åkrene, i hagene eller som frittstående parseller. De som ikke har egen jord leier gjerne et jordstykke og dyrker der.

Å dyrke sine egne grønnsaker er selvfølgelig økonomisk. Likeså viktig her i Italia er kvaliteten. Ved å dyrke selv vet de hva som er tilført jorda. Å dyrke uten sprøytemidler og kunstgjødsel er nesten selvfølgelig i grønnsakshagene.

Mange blir familiens grønnsaksleverandør når de blir pensjonister. For noen er det bare et arbeide, for de med grønne fingre er det gjerne en hobby mens det for andre er ren meditasjon.

Bildet viser en grønnsakshage inngjerdet med bambusstokker. I bakgrunnen ligger det bølgende toskanske åser.

Det er lett å dyrke grønsaker her. Jord tilført kompost fra året før, litt bevissthet rundt vanning, så gjør sola og temperaturen resten.

I sesongen er det gjerne overflod av grønnsaker. Det deles rundhåndet med familie, naboer og venner. Det som ikke får «bein å gå på» blir gjerne hermetisert. Hermetiserte tomater har en friskhet som er ubeskrivelig! De blir brukt både som salat og til kjøttsaus. Tomatene som ikke rekker å bli modne blir til chutney. Alt blir brukt!

Det som er vanligst å dyrke her i Toscana er tomat, agurk, squash, aubergine, artisjokk, brokkoli, potet samt ulike typer kål og salat. Hovedsesongen er som regel fra mai til september. Ett eller annet vokser nesten hele året. Om vinteren går det i brokkoli og ulike typer kål. Tidlig på våren kommer artisjokkene. Mens sommeren og høsten er fylt opp av resten.

Grønnsaker i det italienske kjøkken

I mange italienske matretter er grønnsaker basisen. Kjøtt og fisk kommer gjerne i tillegg. Nedenfor finner du noen grønnsaksretter som er veldig typiske for Toscana. 

Pasta med grønnsaker
Denne pastaretten finnes det sikkert en million varianter av. Her hos oss er pasta med aspargesbønner, spinat eller grønnkål gjengangerne. Surr løk til den blir gylden, tilsett grønnsakene og bitte litt vann. Kok til grønnsakene er passe kokt, heller litt lite enn for mye. Krydre med salt og pepper. Kok pasta, alle varianter går, hos oss går det mest i fusilli og tagliatelle. Tøm pastaen i et dørslag og la kokevannet renne godt av. Hell pastaen over grønnsakene og bland forsiktig. Server med revet parmesan eller pecorino.

La ribollita - grønnsaksuppe fra Toscana
Ribollita er en tradisjonell suppe basert på hvite bønner, ulike typer grønnkål, potet, gulrot, tomat, stangselleri, løk, purre og kraft kokt på svineknoke. Krydret med rosmarin, timian, salt og pepper. Når alt er kokt tømmer man halvparten av suppa i en serveringskål, legger så et lag med brød oppå før man tømmer resten av suppa over brødet. La stå til brødet har trukket til seg suppa og myknet helt. Så rører man godt – og serverer. Over suppa heller man god og jomfruelig olivenolje.

Grillet squash eller aubergine
Skjær squashen og auberginen i 1/2 cm tykke skiver. Grill på grillen, i ovnen eller på grillpanne til de er gjennomstekte og har fine striper. Squashen kan godt serveres helt enkelt med salt, olivenolje og mynteblader. Auberginen med finhakket hvitløk, salt og olivenolje. Disse passer både som tilbehør og forrett. Enkelt – og veldig godt!

Flere av våre feriebosteder har egne grønnsakshager hvor gjestene kan hente grønnsaker. Kanskje er det noe for din neste ferie?
Ta kontakt – SiToscana hjelper gjerne!

Grønnsakshage med tomat, squash- og salatplanter. Trærne til høyre er oliventrær.