Pisa - Byen med det skjeve tårn og mer

Pisa er en av de tre største byene i Toscana og så mye mer enn det skjeve tårn på Mirakelplassen. Sentrum er konsentrert og man kommer seg lett rundt til fots. Gamlebyen er omkranset av bymuren. Aquaducten, som bragte vann fra fjellene i øst, er delvis bevart og er fortsatt en del av bybildet. Mirakelplassen og Det skjeve tårn står begge på Unescos liste for verdensarv.

Bildet viser to menn som sitter på rekkverket ved elva Arno i Pisa, Toscana, Italia.

OPPLEVELSER I PISA
Det skjeve tårn
i Pisa er berømt, og det er virkelig skeivt. Det står på Mirakelplassen sammen Duomo di Pisa, som er katedralen rett ved. Her finner man også Battistero, Campo Santo Monumentale, Museo del Opera del Duomo og Museo delle Sinopie.
Andre severdigheter er Orto Botanico, botanisk hage grunnlagt på 1500-tallet, Santa Maria della Spina, en liten kirke ved Arno, Piazza dei Cavalleri, et av torgene. Lysfesten, Luminiara, avholdes hver 16. juni med stor folkefest i sentrum. Elektrisk belysning slås av og hus, gater og broer fylles av levende lys for å feire San Ranieri, Pisas skytshelgen.
Shopping  Handlegata i Pisa går opp Corso di Itala, nesten fra jernbanestasjonen og opp til elva Arno. På andre siden av elva fortsetter handlegata opp Borgo Stretto, nesten opp til Mirakelplassen. Her finnes både ekslusive spesialforretninger, kjedebutikker og andre butikker.
Markeder  Stort levende marked hver onsdag og lørdag formiddag i Via Alberto Paparelli. Her handles klær, sko, sengetøy, kjøkkenutstyr, o.l. Stenger kl. 13:00. Antikvitetsmarked med ca. 115 utstillere på Piazza dei Cavalieri i Pisa sentrum hver lørdag og søndag den andre helga i alle måneder unntatt juli og august. (Mercato Antiquario di Pisa)
SPA  Bagno di Pisa er et luksuriøst termalbad og ligger i i San Giuliano Terme, like utenfor Pisa. Flere andre spa ligger i grei kjøreavstand, som Casciana Terme og Grotta Giusti . Alle er etablert på lokale vannkilder og tilbyr både avslappende og helsebringende behandlinger. 
Strender  Marina di Pisa, 13 km vest for Pisa, er en liten landsby ved havet. Her er strender, butikker og restauranter. En av strendene er belagt med hvite marmorsteiner fra Carrara. Rett sør for Marina di Pisa ligger den lille feriebyen Tirrenia med sandstrender og klipper. Nord for Pisa, i nasjonalparken San Rossore, ligger Marina di Vecchiano. Her finner du mer om strender og badeliv. Rutebuss fra Pisa til alle strendene om sommeren.
Turmuligheter  Nordøst for Pisa ligger Monte Pisano, det lille fjellmassivet som ligger mellom Pisa og Lucca. Her er det skogsveier og stier egnet for fot- og sykkelturer. En tur opp til festningen Verruca anbefales. I nasjonalparken San Rossore er det også muligheter for fottur, sykkeltur og hesteridning.
DAGSTURER
Toscana er ikke stort og man kommer lett til Pisa fra de fleste steder i Toscana.
Pisa jernbanestasjon, Stazione Pisa Centrale ligger i sentrum av Pisa. Ruter til bl.a. Lucca, Cinque Terre (La Spezia), Firenze, nordover mot Genova, sørover mot Roma og østover mot Bologna og Venezia. Togene i Italia har god regularitet. Toscana er en liten region og mange steder er mulig å nå på dagsturer med tog eller bil. Det er oppbevaringsmulighet for bagasje på jernbanestasjonen. Billetter kan kjøpes i billettluken eller i automat med veiledning på engelsk. Du må alltid stemple billetten før du går på toget. Reisetid med tog fra Pisa til Firenze: ca. 45 min. Til Lucca: 30 min. Til Cinque Terre (La Spezia): ca 1 time.
REISE TIL PISA
Pisa flyplass, Gallileo Gallilei
  Pisa er en internasjonal flyplass. Hit flyr bl.a. Lufthansa, KLM, British Airways, Norwegian og Ryanair. Flyplassen ligger 1,6 km fra jernbanestasjonen. Det er som regel godt med taxier rett utenfor ankomsthallen. Det går buss fra flyplassen inn til sentrum og turen tar ca. 8 min. De fleste større leiebilfirmaene har kontor og ut/innlevering på flyplassen. Leiebilfirmaene ligger 450 m fra ankomsthallen. Det er mulig å gå eller ta shuttelbuss.